Alexandru Ivan - terapeut nivel Master in Terapia Bowen

Terapie Bowen Bucuresti Romania

Programari: 0734 841 102 Apelare Vodafone  0745 068 693 Apelare Orange
Intra pe chat whatsapp  Recomanda unui prieten facebook  Recomanda unui prieten whatsapp Localizare cabinet

2. Cum functioneaza Terapia Bowen?


Sunt cateva teorii despre modul in care actioneaza Tehnica Bowen.
Una dintre acestea, afirma ca manevrele Bowen stimuleaza proprioreceptorii si fibrele senzoriale ale sistemului nervos periferic. Astfel, organismul este incurajat sa se re-echilibreze si sa revina la starea normala de sanatate. Proprioreceptorii sunt responsabili cu perceptia asupra pozitiei si miscarii corpului, si sunt situati in tesutul conjunctiv, muschi, tendoane, ligamente si fascie.
Un anumit fel de receptor si in particular nociceptorul, are un rol foarte important in eficienta tratamentului Bowen. Nociceptorii sunt in mod deosebit sensibili la stimulii agresivi, care afecteaza, sau au potential de a afecta tesuturile.
Acestia se mai numesc receptori de durere, dar acest termen este nu este chiar potrivit, pentru ca durerea este interpretata la un nivel superior, cerebral. Nociceptorii se regasesc in aproape toate tesuturile corpului, dar sunt in numar foarte mare in fascie, o membrana de tesut fibros care infasoara, inconjoara, sustine si ridica muschii, tesuturile si organele corpului. Fascia formeaza un spatiu intre fiecare grup de muschi, muschi individuali si fibre individuale, pana la nivel microscopic, facilitand o miscare optima si sanatoasa a fluidelor catre toti muschii si toate articulatiile corpului.
Cand ne confruntam cu o leziune a corpului, de exemplu o fractura a degetului de la picior, nociceptorii transmit un raspuns reflex, cu 70-120 metri/secunda, de-a lungul fibrei aferente, pana la thalamus, localizat in creier. Aceasta informatie este ulterior prelucrata de cortex si transmisa inapoi, prin intermediul diferitelor fibre, la locul traumatizat, pentru a incepe procesul de vindecare, prin contractarea muschilor si inceperea procesului inflamator in zona.
Daca durerea persista o lunga perioada de timp, fascia ramane contractata spre a proteja zona dureroasa, cauzand astfel disfunctii sau restrictii de miscare ale tesuturilor inconjuratoare. Chiar dupa ce osul s-a vindecat, continuam sa schiopatam, deoarece fascia restrictioneaza miscarile si continua sa-si pastreze forma.
Cu fiecare miscare Bowen, fascia este angrenata si “deranjata” pentru scurt timp, dar nu este deplasata prin forta. Cand aderenta fasciei este diminuata iar tesutul conjunctiv cicatrizat se inmoaie si se contracta, fascia isi reduce contractia. Structurile musculo-scheletale devin capabile sa-si mareasca capacitatea de miscare si sa-si foloseasca tot potentialul de forta si in plus, nervii, vasele de sange si nodurile limfatice situate in aceste tesuturi relaxate, functioneaza optim.
Prin intinderea fibrelor de colagen si modificarea formei tesutului conjunctiv, realizate de miscarile Bowen de mica intensitate, nociceptorii aflati in fascie si tesut conjunctiv sunt stimulati sa transmita un impuls de neagresiune prin sistemul nervos central, la cortex, iar cortexul recunoscand aceasta informatie, initiaza procesul de vindecare pentru aceasta etapa reparatorie. Se va transmite un mesaj, prin fibrele aferente, pentru inlaturarea inflamatiei si relaxarea fibrelor musculare si a tesutului conjunctiv.

O explicatie alternativa


Miscarile Bowen activeaza urmatoarele mecanisme de auto-vindecare:
Reflexul de contractie : Majoritatea miscarilor se realizeaza la origine, pe insertia sau pe corpul muschilor, unde sunt localizati receptorii celulelor Golgi, informand sistemul nervos despre starea de tensiune, alungirea sau contractia tesutului musculotendinos. Acesti receptori sunt stimulati in timpul miscarilor de “solicitare” si “rolare” ale tehnicii Bowen. In cazul unui circuit durere – muschi – spasm, putem intrerupe acest cerc vicios prin schimbarea stimulilor primiti de sistemul nervos.


Proprioreceptorii articulatiilor : Toate miscarile executate in jurul unei articulatii afecteaza direct articulatia, capsula si ligamentele, care sunt puternic inervate cu proprioreceptori. Si in acest caz, stimulii vor fi primiti de catre sistemul nervos, invitand la normalizarea functionarii articulatiei, fara a fi nevoie de o manipulare in forta.


Fascia :Fiecare miscare Bowen este efectuata la nivelul superficial al fasciei si afecteaza relatia dintre fascie si nervii, muschii sau tendoanele ce sunt mobilizate. Fascia joaca un rol important in coordonarea musculara, aliniamentul postural si integritatea structurala si functionala. In urma unui traumatism, toate acestea vor fi afectate in mod negativ, deoarece fascia va deveni rigida, contractata, torsionata si deshidratata, asa cum demonstreaza lucrarile Idei Rolf si a multor altor osteopati. Ca rezultat direct al unei sedinte Bowen, se observa adesea slabirea aderentei, inmuierea tesutului afectat si imbunatatirea posturii si a mobilitatii, fara mobilizare fortata sau intindere.


Re-echilibrarea sistemului nervos vegetativ : Se pare ca Tehnica Bowen are cel mai important si profund efect in aceasta zona, unde este guvernat mecanismul de auto-vindecare al organismului. SNV controleaza peste 80% din functiile corpului si este foarte susceptibil la factorii externi de stress. Majoritatea oamenilor, traiesc astazi intr-o constanta stare de stress si hipestimulare simpatica a SNV. Vindecarea are loc atunci cand SNV trece de la dominanta simpatica la cea parasimpatica. Tehnica Bowen activeaza, ca un catalizator pentru aceasta schimbare; in timpul sedintelor, pacientii adesea adorm sau cad intr-o stare de profunda relaxare, auzindu-se cu putere peristaltismul. Aceasta indica trecerea catre dominanta parasimpatica, cu reducerea stressului la nivel profund. Aceasta poate explica de ce, doar dupa cateva sedinte Bowen, se reactiveaza frecvent procesul de insanatosire, atunci cand convalescenta in urma traumelor, bolilor sau interventilor chirurgicale stagneaza, sau se afla in stadiu de platou.


Punctele Trigger : Multe din miscarile Bowen se suprapun sau coincid cu localizarea punctelor Trigger. Prin eliminarea acestor puncte Trigger, se inlatura senzatia de durere si se amelioreaza mobilitatea articulatiilor si co-ordonarea musculara.


Punctele de acupunctura si meridianele : Majoritatea miscarilor se suprapun peste punctele de acupunctura, iar unele traverseaza chiar doua sau trei meridiane dintr-o data. Practicienii de acupunctura au corelat indicatiile si efectele miscarilor Bowen cu punctele corespondente din acupunctura. Acestia au comentat si asupra schimbarii imediate a pulsului de acupunctura, ca raspuns la miscari si proceduri. Suprapunerea acestor doua sisteme ar putea explica componenta energetica extrem de puternica a tehnicii si efectul sau asupra organelor interne.


Memoria celulara : Oamenii de stiinta au demonstrat ca unele miscari specifice Bowen declanseaza recuperarea memoriei celulare a organismului, prin accesarea “tiparului originar” si reinstalarea parametrilor unei stari anterioare de bine si echilibru.

Terapia Bowen (Bowtech) - terapeutul Alexandru Ivan invitat in emisiunea "Arta Fericirii" la Televiziunea Romana

alexandru-ivan-invitat-tvr2-arta-fericirii